Hortenzie

Ač jsou všude, všichni je fotí, čmuchají, kochají se, nebo je z druhé strany kreslí na suvenýry pro turisty, vlastně sem nepatří.

Došlo nám to až v národních přírodních rezervacích, kde na hortenzii nenarazíte. Co víc, na infopanelech (“Bacha, něco se tam píše, honem táhněte mámu pryč!”) se dozvíte, že mýcení hortenzií je namáhavá, nevděčná a nikdy nekončící práce. Ale dělat se to musí, protože hortenzie nejsou původní druh a v rezervaci nemají co dělat. Šíří se hlavně kolem cest všude jinde, protože je roznosí dobytek na kopytech, turisti na podrážkách a auta na kolech. Když jsme se divili, proč rostou tak vzorně kolem cest, mělo to dobrý důvod.

Hortenziím se líbí teplé a vlhké podnebí a vytlačují místní nízké pichlavé křoviny, které naopak do národních parků patří a vidíte je na mnoha fotkách. Třeba tady:

Na stín je toho málo, na pohodlnou chůzi uzoučkými cestičkami moc. Ale je to původní a asi to dost dobře hoří.

Pro turisty jsou samozřejmě hortenzie mnohem atraktivnější. Ale místní je bez milosti sečou, chemicky likvidují a vůbec jim dávají najevo, že se nemají moc roztahovat. Většina rostlin tu prý není původní a hortenzie jsou jednoznační okupanti, kteří navíc strhují veškerou pozornost jen na sebe. Něco jako lidi. Ti se taky přistěhovali až v patnáctém století a od té doby mají pocit, že jim to tu patří 🙂

Když tu ale narazíte na kousek, který není modrý ani bílý, budete si ho nadšeně fotit.

2 thoughts on “Hortenzie

  1. Infotabule jsou podle mě ideální způsob, jak si odpočinout během namáhavé cesty a zároveň nevypadat jako bačkora

  2. Tak to je prekvapiva informace pro mne, ze hortenzie muze byt nekde spis plevel!!? ????????A jakou praci to da tady zahradkarum! ????????… Jste uzasni, diky za osvetu ????????.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *