Lagoa do Fogo

Laguna ohně patří k největším sopečným jezerům na ostrově São Miguel. Zaujímá plochu asi 1300 ha a tvoří ji vlastně dvě samostatné laguny. První, větší, laguna vznikla před asi 15000 lety, ta druhá, menší, poměrně nedávno, při sopečném výbuchu v roce 1563.

Sopka jako taková, se jmenuje Fogo a je součásí velkého sopečného masívu pohoří Serra de Água de Pau. Sopečná aktivita je dodnes cítit, Azořané ji využívají v podobě horkých lázní na jejím úbočí. Sopka v nejvyšším bodě stoupá až do výšky necelého kilometru, laguny jsou umístěné níže, asi v 575m, k hladině je tedy potřeba sestoupat po strmých schodech, přesto není trasa extrémně náročná. Hloubka laguny dosahuje až třiceti metrů

Pláž v laguně je označována jako jeden ze sedmi divů Portugalska. V nádherné přírodní rezervaci, která je plná endemických druhů rostlin a zvěře, člověk zapomene na okolní svět. Obrovská energie a síla celého světa je cítit na každém milimetru tohoto kousku země. A když se přes hřeben převalí mrak, který překvapivě rychle steče do údolí až k vodní hladině, utichnou najednou všechny zvuky, až na jemné povídání vln. Neexistuje nic, než tlukot vlastního srdce, teplo a klid. Pro tenhle pocit a zážitek se vlastně odehrála celá naše cesta.

3 thoughts on “Lagoa do Fogo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *