Den patnáct

Trilho: PRC7TER

Dnes konečně jsme si maličko přivstali a povedlo se nám dokonce i vzbudit děti. Chtěli jsme poslední den na ostrově ještě prozkoumat pár míst, která jsme neviděli a vidět chtěli. Co naplat, v autě zavládlo co nevidět ticho a cesta na trilho Passagem das Bestas (dobytčí soutěska) tak mohla proběhnout takřka v meditaci.

Po drobném bloudění jsme se vydali na kratičký asi 5km dlouhý středně těžký pochod, který až tak těžký nebyl. Za zmínku stojí snad jen první stoupání, kde jsme propotili trika a viděli místní maličkou přečerpávací vodní elektrárnu, obdobu našich Dlouhých strání. Elektrárna je součástí nově vybudovaného komplexu geotermální elektrárny, díky čemuž je podíl využití obnovitelných zdrojů na ostrovech a tím pádem i jejich soběstačnost poměrně vysoká. Elektřinu zde vyrábí ještě i řada větrníků, které jsou vidět na spoustě našich fotografií, protože představují dominantu kraje.

Ještě před stoupáním jsme stihli zahlédnout vyjeté koleje v lávě – vznikly dlouholetým ježděním vozíků stále stejnou cestou v krajině. Vozíky tažené volem svážely z místních kráterů dřevo, které se následně využívalo jako topivo ve vesnicích při pobřeží.

Na nejvyšším bodě cesty jsme si mohli vychutnat pohled do kráteru Cinco Picos, který se rozprostírá mezi vrcholy Ribeirinha a Serra do Cume a svým průměrem 7 km patří k těm největším.

Prosím dobře si povšimněte Zuzančina fluffu. O všudypřítomných hortenziích budeme psát ještě ve směsných dojmech, protože si zaslouží svůj vlastní příspěvek.

Ještě než jsme se vydali na pláž, stihli jsme navštívit další místní kráter a v něm jezírko – Lagoa das Patas. A co udělají azořané, když mají někde pěkný prostor? Vybudují kolem jezírka komplex odpočinku – grilovací terásky, dětské hřiště, záchody a fontánka zaručena. A kachny.

Poslední naše kroky pak na vyhlídky Miradouro de Santa Barbara a Serreta. Serreta vznikla v době nedávné – v roce 2001, kdy u pobřeží vybuchla podmořská sopka a vrhla na ostrovy do té doby nevídané útvary – lávové balony.

Zbytek dne proběhl v podobě báječné koupačky na písčité pláži Praia da Vitoria, kde tentorkáte nebyly žádné medúzy, ba ani karavely.

Větrníky pro Martinku:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *