Den deset

To jsem tedy zase vyfasoval den. Díky Šímově krvavému zranění jsme se dnes placatili prakticky celý den doma. Šíma už ani moc neúpěl, ale poctivě rozpouštěl vápenné skořápky ježka v octě a pomalu doloval, co se dalo. Musím říci, že teď už vypadají jeho nohy výrazně lépe, než včera.

Ostatní se po jeho vzoru celý den váleli, hráli kanastu, luštili křížovky, četli, tu a tam zašli na plavbu v moři kolem ježků a medúz. Ano, medúzy. Ale docela daleko. I když prý jsou to pěkné potvory. Nevím, bližší seznámení tak nějak neplánujeme.

Volný den jsme také využili k praní prádla, které se už tak trochu nakupilo. Hloupé je, že sice svítí slunce a jeden by řekl, že vše bude suché do pěti minut, realita ve více než 95% vlhkosti vzduchu je ale tak trochu jiná. Prádlo je mokré ještě hodiny po pověšení. Ale schne. Sice pomalu, ale schne. Aktuálně máme 21°C a rosný bod je prý 19°C – poprvé v životě je pro nás tento údaj relevantní!

Tak alespoň pár fotek racků, co hnízdí kousek od nás a tím pádem i fotky nejbližšího okolí. Nad vznikem souostroví debatujeme celý večer. Jako pravděpodobná varianta se jeví, že od sebe “odplavaly” a středová část se zřítila.

2 thoughts on “Den deset

  1. Ahojky,
    Jak tak čtu, tak vidím, že se máte skvěle.
    Jen tak dál. Postřehy jsou skvělé, ty od dětí super.
    Užívejte si a opatrujte se. Ahoj Leštinů.

    1. Ahoj domů, jsme rádi, že nás sledujete. Terceira je totálně jiná, než São Miguel. Pořád si říkám, že jsme ve stejné zemi, že jsou stejní i lidé, ale není to tak. Terceiřané žijí více pospolitně, kvete tu ona pověstná portugalská nátura. Ti lidé prostě žijí. Baví se do dvou do rána, vstávají v 10, auta leští ve dvě a na pláž jdou ve čtyři. Tam, kde jim to vypadlo z ruky, tam to leží. Však to do zítra počká. Navzdory evropskému vnímání světa a času to funguje. Silnice jsou opravené, hezké, všude je uklizeno, všechno má svůj řád. Krajina je tu totálně jiná – oproti São Miguelské džungli je Terceira do posledního místečka rozparcelovaná na pole a políčka, vzácné lesy jsou stejně “chundelaté” jako Šumava, ale z blízka je vidět, že je to přeci jen něco trochu jiného. Ale o tom všem se hádám dnes rozepíše Vlaďka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *